Orkla vaikuttamassa kaakaon vastuullisuuteen

Vuoteen 2025 mennessä Orklan tavoitteena on olla alansa johtaja vastuullisuudessa. Mitä se tarkoittaa niinkin haastavalla sektorilla kuin kaakao? Orklan kaakaotiimi meni kaakaon alkulähteille ottaakseen siitä selvää.

Kaakao on tärkeä raaka-aine Orklalle, sillä ostamme kaakaota yli 10 000 tonnia vuosittain. Samaan aikaan kaakaota kasvatetaan haastavissa olosuhteissa eräissä maailman köyhimmissä maissa. Orkla Group Procurement, yhdessä suurimpien Orklan kaakaon tuottajien kanssa, on ollut huolissaan kaakaosta useita vuosia.

Kysyimme itseltämme, miten voisimme poistaa näiden kahden asian välisen kuilun ja minkä me uskomme olevan voittoreseptin kunnianhimoisen tavoitteen saavuttamiseen tulla johtavaksi yritykseksi tällä alalla? Jos kaikilla Orklan makeisten tuottajilla on sama käsitys haasteista, voimme yhdistää pyrkimyksemme vaikuttaa, selittää Andre Hjerstrand, Orkla Group Procurementin kaakaosta ja suklaasta vastaava kategoriapäällikkö.

Siten koottiin Orklan suurimmista kaakaon käyttäjistä ryhmä ja lähdettiin matkalle Länsi-Afrikkaan. Suomesta matkaan osallistui innovaatiojohtaja Katja Salminen.

Katja Salminen Orkla Suomesta yhdessä kaakaoviljelijän kanssa, jonka tiimi oppi tuntemaan matkansa aikana.

”Halusimme nähdä missä ja millaisissa olosuhteissa kasvaa kaakao, jota ostamme. Me halusimme tietää enemmän kaakaon arvoketjusta ja missä haasteet ovat. Halusimme myös nähdä enemmän, mitä kaakaon sertifiointi tarkoittaa käytännössä”, sanoo Sophie Arildsson, Orklan vastaava hankintapäällikkö.

Kaakaon viljelijä näyttää Sophie Arildssonille kuinka kaakaohedelmä leikataan hellävaraisesti.

”Lisäksi halusimme myös asettaa kaakaolle tarkemmat ja rohkeammat vastuullisuustavoitteet vuodelle 2025. Matkustamalla kaakaon alkulähteille on mahdollista osoittaa millä on vaikutusta teollisuudelle ja kuinka Orkla voi käyttää voimaansa vaikuttaa”, Orkla Confectionary & Snack Norjan Group Brand Manager, Julie Drechsler sanoo.

”Uskon, että meidän tulee olla rohkeampia, kertoessamme suklaasta ja kaakaon alkuperästä. Matka on antanut meille valtavasti tietoa ja useita viljelijöiden tarinoita kerrottavaksi,” hän kertoo.

Monimutkaiset haasteet

”Matkamme Norsunluurannikolle ja Ghanaan on antanut meille ensikäden tietoa kaakaosektorin haasteista sekä roolistamme ostajana. Olemme oppineet, mikä toimii hyvin ja missä tarvitaan enemmän ponnistuksia, ja nyt meillä on selkeä kuva mihin meidän täytyy puuttua sekä sisäisesti että sertifiointiorganisaatiota ja toimittajiamme ajatellen”, sanoo Andre.

”Esimerkiksi ei ole epäilystäkään siitä, että Länsi-Afrikassa sademetsien tuhoutuminen on vakava asia. Myös kaakaolla on tässä osansa. Meidän tulee puuttua tähän selkeämmin ja toimia sademetsien tuhoamisen lopettamiseksi ja istuttaa metsiä näille alueille. Tämä on tärkeää saavuttaaksemme 2025 vastuullisuustavoitteemme”.

Sertifiointi auttaa

”Kaakaon viljelijänä oleminen on haastavaa. Epäilemättä on kysymys monimutkaisista syistä. On tärkeää ottaa kokonaisvaltainen lähestymistapa asiaan, jotta saavuttaisimme parannuksia sektorilla. On myös selvää, että UTZ:lla on tärkeä osa sekä yksityisten viljelijöiden että sektorin positiiviselle kehitykselle. Sertifioidun kaakaon suurin hyöty on ohjelmassa, johon viljelijät osallistuvat ja joka antaa heille mahdollisuuden saada enemmän irti sadostaan”, Sophie selittää.

”Matkamme aikana meillä oli mahdollisuus verrata vastuulliseen kaakaonviljelyyn osallistuvien ja ei-sertifioitua kaakaota viljelevien viljelijöiden elintasoa. Korkeampien tulojen lisäksi sertifioitu kaakao merkitsee myös, että viljelijän osuuskunnat saavat kollektiivisen palkkion, jonka käytöstä paikallinen yhteisö päättää”, Dana Smorodska sanoo. Hän työskentelee kehitysjohtajana Orkla Confectionary & Snacks Latviassa.

”Matkamme avulla voimme varmistaa, että ylimääräiset sertifiointimaksut käytetään hyvin. UTZ premium sijoitetaan viljelijöiden koulutusohjelmaan, uusien koulujen, teiden ja vesipisteiden rakentamiseen sekä muihin hyvinvointiprojekteihin elintason nostamiseksi alueella. Meille on ollut tärkeää nähdä, mitä vastuullinen, sertifioitu kaakao tarkoittaa viljelijöille”, hän sanoo.

“Ei tarvita lisää maata sadon tai tulojen lisäämiseen, kun on yksinkertaisia keinoja saada enemmän irti maasta, joka heillä jo on,” kaakaotiimi sanoo.

”Eräs tapaamamme viljelijä lisäsi satoaan 7 kaakaosäkistä 21 kaakaosäkkiin ohjelmassa oppimillaan keinoilla. Hyvien käytäntöjen oppiminen, kuten puiden oikea huolto ja oikea kasvitautien käsittely, ovat pieniä asioita, mutta niillä on suuri vaikutus tuottavuuteen. Parempien maanviljelykäytäntöjen oppiminen parantaa myös perhe-elämää, kun korkeammat tulot synnyttävät mahdollisuuksia lähettää lapset kouluun”, Andre sanoo.

Kestävä vaikuttaminen on UTZ-ohjelman ydin.

”Matkamme selvästi vahvisti, että UTZ:n kautta sertifioitu kaakao on paras tapa saavuttaa tavoitteemme vastuullisesta kaakaon arvoketjusta”, hän tiivistää.

Lue lisää kaakaon UTZ-sertifioinnista tästä