Vastuullisesti hyvää -podcast

Kausi 2 - Jakso 3

Syökö kaikki pian planetaarisen ruokavalion mukaan?

Mikä on planetaarinen ruokavalio ja miksi siitä puhutaan? Vastuullisesti hyvää -podcastin kolmannessa jaksossa THL:n johtava asiantuntija Heli Kuusipalo keskustelee William von der Pahlenin kanssa ruokavalion roolista ilmastokysymyksistä. Jaksossa mietitään myös muun muassa, miten ihmiset saataisiin tarkastelemaan omia syömistottumuksia.

Kuuntele podcast täältä

Kausi 2 - Jakso 2

Miten vastuullinen vaatekaappi rakennetaan?

Mitä vaateteollisuus on tehnyt kestävän muodin eteen? Ja mistä käyttäjä voi tietää, onko vaate oikeasti tuotettu vastuullisesti? Vastuullisen muodin asiantuntija, vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyy kertoo Vastuullisesti hyvää -podcastin toisessa jaksossa, mitä vaateteollisuudessa on jo tehty kestävyyden eteen ja mitä kaikkea vielä pitää saada aikaan.

Kuuntele podcast täältä

Kausi 2 - Jakso 1

Onko ilmastotoiveikkuuteen mitään syytä?

Onko ilmastoahdistuksesta tietä toiveikkuuteen? Minkä pitää muuttua, jotta tulevaisuus voi näyttää valoisalta – ja kenen vastuulla muutos on? Kirjailija Risto Isomäki ja Orklan viestintäjohtaja Nina Olin keskustelevat William von der Pahlenin kanssa ilmastotoiveikkuudesta kauden ensimmäisessä jaksossa.

Kausi 1 - Jakso 4

Onko kasvipohjaisuus oikotie onneen?

Lihansyönnin vähentäminen ja kasvisruokavalioon siirtyminen voisi vähentää ruokavaliomme ilmastovaikutusta jopa kolmanneksella. Kuitenkin myös kasvipohjaisissa tuotteissa on eroja, eikä ilmastovaikutusten laskeminen ole aina yksinkertaista. Vastuullisesti hyvää -podcastin neljännessä jaksossa kysytäänkin, onko kasvipohjaisuus oikotie onneen? Entä miten kuluttajalle kannattaisi kertoa tuotteiden ilmastovaikutuksesta?

Kuuntele podcast täältä

Kausi 1 - Jakso 3

Onko muovittomuus mahdottomuus?

 

Muovikeskustelu käy maailmassa kuumana. EU:n muovidirektiivin on määrä astua voimaan kesän 2021 aikana, ja muovi oli myös tapetilla Orklan Sustainable Life Barometer -kuluttajatutkimuksen tuloksissa. Tutkimuksen mukaan muovi on yksi suomalaisten suurimmista huolenaiheista, kun puhutaan vastuullisuudesta. Jopa 76 % suomalaisista kertoi olevansa huolissaan muovipakkausten ympäristövaikutuksista, mikä oli koko Pohjoismaiden korkein lukema.

Tässä Vastuullisesti hyvää jaksossa pohdimmekin sitä, onko muovittomuus mahdottomuus. Pelastuisiko maailma, jos muovia ei käytettäisi?

Kuuntele podcast täältä

Kausi 1 - Jakso 2

Voidaanko ruokahävikki hävittää?

Orklan Vastuullisesti hyvää -podcastin toisessa jaksossa puhutaan hävikistä ja elintarviketeollisuuden sekä päivittäistavarakaupan vastuusta sen vähentämiseksi. Roskiin heitetty ruoka kuormittaa sekä taloutta että ympäristöä, kun mietitään ruoan tuottamista, kuljettamista, varastoimista ja vielä sen valmistamista: energiaa kuluu ja päästöjä syntyy. Esitämmekin kysymyksen: voidaanko ruokahävikki hävittää?

Kuuntele podcast täältä

Kausi 1 - Jakso 1

Onko vastuullista suklaata olemassakaan?

Orklan Vastuullisesti hyvää -podcastin ensimmäisessä jaksossa puhutaan rakastetusta mielihyvätuotteesta suklaasta ja sen tuotannossa käytetyistä raaka-aineista. Aloitamme kaakaosta, joka on suklaan keskeinen ainesosa ja jatkamme laajasti kiisteltyyn raaka-aineeseen, nimittäin palmuöljyyn.

Kuuntele podcast täältä