Marita-Hanhineva-aspect-ratio-16-9

Orkla Caren markkinointijohtaja Marita Hanhineva bloggaa terveydestä ja ravintolisistä

Lähes 70 % suomalaisista käyttää ravintolisiä säännöllisesti – syitä on yhtä monia kuin meitä kuluttajiakin

Orklan Vastuullisesti hyvää -podcastissa William von der Pahlen ja laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen keskustelevat ravinnosta, ravintolisistä ja terveydestä sekä yksilön että kansanterveyden näkökulmasta. Kuten tiedämme, elintavat vaikuttavat terveyteen ja kansalaisten elintapojen muutos parempaan auttaa terveysriskien minimoinnissa. Hyvä terveys edesauttaa tutkitusti myös parempaa ja onnellisempaa elämää.

Meillä Orkla Carella terveellisen elämän ja hyvinvoinnin tukeminen on osa yrityksen arvopohjaa. Olemme tehneet pitkään töitä sen eteen, että omasta ja läheisten terveydestä huolehtiminen olisi arjessa mahdollisimman helppoa.

Terveystuotetiimimme työ on mielenkiintoista tasapainoilua lainsäädännön, terveysväitteiden, tuoteturvallisuuden sekä kuluttajien tarpeiden ja kulutustrendien rajapinnassa. Vastuullisuus on työn ytimessä. Innovaatioita ja konsepteja ohjaa laissakin määritelty perusperiaate, että ravintolisät ovat elintarvikkeita, joiden tarkoitus on täydentää ruokavaliota.

Mittaustemme mukaan suomalaisista kuluttajista miltei 70 % kertoo käyttävänsä säännöllisesti vitamiineja ja ravintolisiä, valtaosa jopa päivittäin.* Vastikään toteuttamastamme ravintolisien ostokäyttäytymisen tutkimuksesta** käy ilmi, että monet käyttävät ravintolisiä tottumuksesta ja koska ”niin kuuluu tehdä”. Koulussa, mediasta, äidiltä tai lääkärillä on kuultu, että C-vitamiini pitää virkeänä tai D-vitamiinia kuuluu nauttia pimeään aikaan. Nämä tavat korostuvat omien lasten myötä, ja tapa siirtyy eteenpäin seuraaville polville.

Tutkimuksen mukaan kuluttajat kokevat, että aina ei voi eikä jaksa elää niin terveellisesti ja syödä niin monipuolisesti kuin haluaisi. Siksi ravintolisistä haetaan tukea omaan terveyteen, ”putsaamaan huonoa omaatuntoa” ja tuomaan helppoutta elämään. Vitamiineja käytetään antamaan piristystä ja energiaa.

Monet kertoivat epäilevänsä, etteivät saa ruuasta kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita ja käyttävät siksi ravintolisiä täydentämään ruokavaliota. Esimerkiksi kasvissyöjät ja vegaanit täydentävät tiettyjen ravintoaineiden saantia ravintolisillä.

Kuluttajat kertovat käyttävänsä ravintolisiä myös täsmätuotteena, esimerkiksi magnesiumia lihaksille, rautaa verenluovutuksen yhteydessä tai runsaiden kuukautisten vuoksi, kromia hillitsemään makeanhimoa, kollageenia iholle.

Tutkimuksen mukaan ravintolisien käyttö lopetetaan muun muassa silloin, kun ei koeta eroa omassa voinnissa tai saada näkyviä tuloksia, vaikkapa “paksumpia hiuksia tai kauniimpaa ihoa”. Myös hinta on tärkeä yksittäinen käytön este – on turha maksaa ylimääräistä, jos kokee saavansa tarvittavat ravintoaineet suoraan ravinnosta.

Osaa tuotteista pidetään myös ”huuhaana”. Näistä esimerkkinä mainittiin rohdosmaiset valmisteet, luontaistuotteen omaiset, käyttötarkoitukseltaan epäselvät tuotteet tai sellaiset tuotteet, joiden vaikutus ei perustu tutkittuun tietoon.

Vastaamme kuluttajan toiveisiin tuoteinnovaatioilla ja opastamalla ravintolisien vastuulliseen käyttöön. Orkla Caren valikoimiin kuuluu noin 50 ravintolisätuotetta, joiden tuotekehitykseen ja vastuulliseen valmistustapaan on panostettu vuosikymmenten ajan. Ympäristölle parempien pakkausmateriaalien ja tuoteinnovaatioiden lisäksi vitamiinien nauttimisesta on haluttu tehdä mahdollisimman helppoa kaikenikäisille suomalaisille.

Esimerkiksi Sana-solin valikoimasta löytyy niin helposti nieltäviä mantelinmuotoisia tabletteja kuin hyvänmakuisia pureskeltavia vitamiineja, poretabletteja ja nestemäinen monivitamiini. Möllerin omega-3-sarja sisältää pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja sekä tarkoin valittuja vitamiineja ja kivennäisaineita laajoille ja yksilöidyille kohderyhmille.

Matkamme terveemmän elämän lähettiläänä jatkuu. On arvokasta ylläpitää perinteitä, joita yrityksen taustalta löytyy. Oslolainen Peter Möller oli innokas kansanterveyden puolestapuhuja jo 1800-luvun puolessa välin ja teki uraauurtavaa työtä keksimällä uuden menetelmän kalanmaksaöljyn uuttamiseen turskasta.

1900-luvun alkupuolella Tukholmassa taas Christian Cederroth tahollaan helpotti kansalaisten oloa kehittämällä oman hedelmäsuolan Amerikan malliin – meitä Samarin auttaa edelleen.

Mitäs me keksittäisiin?

Marita Hanhineva

Twitter @maritahanhineva
LinkedIn: linkedin.com/in/marita-hanhineva-4149aa16