Merkit pakkauksessa auttavat valitsemaan vastuullisemmin

Moni meistä haluaisi tehdä vastuullisempia valintoja kauppareissuilla ja arjessa. Orklan tekemän kuluttajatutkimuksen mukaan 65 % suomalaisista pitää kuitenkin vastuullisten valintojen tekemistä vaikeana.

Onneksi apu on lähellä – nimittäin tuotteen pakkauksessa. Pakkauksiin lisättävät ympäristö- ja vastuullisuusmerkinnät kertovat monia tärkeitä asioita tuotteesta, aina sen raaka-aineista ja raaka-aineiden hankinnasta tuotteen ympäristövaikutuksiin ja turvallisuuteen.

Merkkejä on monenlaisia, joten merkkiviidakkoa helpottamaan nostamme esiin 10 merkkiä, joiden avulla vastuullisten valintojen tekeminen voi olla hieman helpompaa.

Ympäristö edellä, laadusta tinkimättä

Joutsenmerkki on pohjoismainen ympäristömerkki, joka kertoo tuotteen ympäristöystävällisyydestä sen turvallisuutta ja laatua unohtamatta. Joutsenmerkittyjen tuotteiden tiukat ympäristövaatimukset perustuvat elinkaariajatteluun, jossa arvioidaan muun muassa materiaalien alkuperä, tuotannon ja käytön energiankulutus sekä kemikaalien käyttö ja jätteiden synty koko tuotanto- ja kulutusketjussa. Joutsenmerkittyjä tuotteita löytyy Orklan valikoimista muun muassa Lumme-, Jordan-, Bliw-, hth- ja Pierre Robert -brändeiltä.

Vastuulliset tuotanto-olosuhteet ja raaka-aineet

Tiesitkö, että kaksi maailman johtavaa kestävän kehityksen sertifiointiorganisaatiota, Rainforest Alliance ja UTZ, ovat yhdistäneet voimansa? Pandan, Kantolan ja Jackyn suklaatuotteissa on käytetty UTZ-sertifioitua kaakaota jo useita vuosia. Tämä varmistaa sen, että kaakao on tuotettu vastuullisesti ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnista huolehtien. Jatkossa näitä Orklan tuotteita koristaa UTZ-logon sijaan Rainforest Alliance -sammakkologo, joka yksinkertaistaa viljelijöiden sertifiointiprosessia ja antaa yrityksille mahdollisuuden rakentaa vastuullisempaa toimitusketjua tehokkaammin.

Villi, jäljitettävä ja vastuullinen – sininen MSC-merkki löytyy ainoastaan luonnonvaraisesta kalasta ja äyriäisistä, jotka ovat peräisin sertifioiduista vastuullisista kalastusyrityksistä. Valitsemalla MSC-merkittyjä tuotteita varmistat, että meressä riittää kalaa myös jatkossa eikä kalastus vahingoita meriympäristöä. Kaikki Abban-tonnikalat sekä useat Möller-tuotteemme ovat MSC-sertifioituja.

Global Organic Textile Standard eli GOTS on kansainvälisesti tunnustettu ekologisten tekstiilien merkintäjärjestelmä. GOTS-merkityn luomupuuvillan tuotantoon käytetään vähemmän vettä ja energiaa, puuvilla viljellään ilman kemiallisia torjunta-aineita ja työntekijöiden oikeuksista huolehditaan koko tuotantoketjun osalta. GOTS-merkittyjä puuvillavaatteita löytyy sekä Pierre Robertin, Black Horsen että Finnwearin valikoimista.

FSC on lyhenne sanoista Forest Stewardship Council – tämä sertifikaatti pakkauksessa on takuu vastuullisesta metsänhoidosta. FSC:n avulla kuluttaja voi varmistaa, että hänen ostamansa tuotteen, kuten vaikkapa kartonkipakkauksen, raaka-aineen hankinta ei ole aiheuttanut metsien tuhoutumista. Lukuista Orklan pakkauksista löytyy FSC-merkki, aina Black Horsen ja Pierre Robertin tekstiilipakkauksista Felix-ketsuppipullojen myyntierätarjottimiin.

Kotimaista työtä ja raaka-aineita

Avainlippu-tunnus pakkauksessa kertoo siitä, että tuote on valmistettu Suomessa ja työllistää Suomessa. Ahvenanmaalla valmistetuille Taffelin ja Kartanon perunalastuille myönnettiin Avainlippu-tunnus kesällä 2020. Kaikki Erittäin Hieno Suomalainen -tuoteperheen shampoot ja hoitoaineet valmistetaan Heinävedellä, ja koko tuoteperheelle on myönnetty Avainlippu-tunnus.

Hyvää Suomesta -merkki on osoitus suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä. Kaikille Oolannin pakasteperunatuotteille on myönnetty Hyvää Suomesta -merkki. Ylpeydenaiheemme Orklalla onkin kotimainen saaristolaisperuna, joka nostetaan Ahvenanmaan puhtaasta maaperästä.

Terveellisyyskin on vastuullisuutta

Sydänmerkki pakkauksessa viestii kuluttajalle, että tuote on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Sydänmerkillä varustetuissa tuotteissa käytetty rasva on hyvänlaatuista ja suolan määrää on vähennetty. Joissakin tapauksissa merkki kertoo siitä, että kuitujen määrää on lisätty ja sokerin määrää vähennetty. Orklan valikoimiin kuuluu tällä hetkellä yli 40 Sydänmerkki-tuotetta, ja määrä kasvaa koko ajan. Sydänmerkki löytyy muun muassa monista Felix-, Paulúns- ja Oolannin-tuotteista.

Hajusteettomista tuotteista apua arkeen

Herkän ihon ongelmat, allergiat ja erilaiset yliherkkyydet ovat monelle suomalaiselle arkipäivää. Allergia-, iho- ja astmaliiton Allergiatunnuksen saaneissa tuotteissa on tutkittu jokainen kemikaali ja niiden pitoisuudet, eivätkä ne sisällä hajusteita tai muita yleisesti ärsyttäviä tai herkistäviä aineita. Orkla on kehittänyt yhteistyössä Allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa klassikkosarjoihinsa hajusteettomia ja herkälle iholle sopivia tuotteita, jotta myös herkkäihoisten olisi helpompaa löytää sopivia tuotteita kaupasta. Allergiatunnus löytyy muun muassa L300-, Bliw-, Lumme-, Blistex-, Savett- ja Erittäin Hieno Suomalainen -merkeiltä.