Orklan nettonollatavoitteet on hyväksytty

Orklan tieteeseen perustuvat nettonollatavoitteet hyväksytty ensimmäisten pohjoismaisten yritysten joukossa

Science Based Targets -aloite on hyväksynyt Orklan tieteeseen perustuvat nettonollatavoitteet koko arvoketjun osalta vuoteen 2045 mennessä. Orkla on yksi ensimmäisistä yrityksistä niin Pohjoismaissa kuin maailmanlaajuisesti, jonka nettonollatavoitteet aloite on hyväksynyt.

Science Based Targets -aloitteen (SBTi) Corporate Net-Zero Standard on maailman ensimmäinen standardi yritysten nettonollatavoitteiden asettamiselle ilmastotieteen mukaisesti. Standardi sisältää ohjeet, kriteerit ja suositukset tieteeseen perustuvien nettonollatavoitteiden saavuttamiseksi, jotka ovat linjassa ilmaston lämpenemisen rajoittamisessa 1,5 asteeseen. Maailmassa on tällä hetkellä noin 50 yritystä, joiden nettonollatavoitteet SBTi on hyväksynyt.

Orklan tavoitteena on puolittaa päästönsä vuoteen 2030 mennessä ja saavuttaa nettonolla koko arvoketjussa vuoteen 2045 mennessä.

Nettonollatavoite tarkoittaa käytännössä sitä, että yrityksen on vähennettävä omien toimintojensa lisäksi myös arvoketjun päästöt nollaan. SBTi:n kriteeristön mukaan nettonollatavoitteelta edellytetään tieteenmukaisia päästövähennystavoitteita sekä lyhyellä (5-10 vuotta) että pitkällä aikavälillä (2050 mennessä). Jos päästöjä jää tämän jälkeen jäljelle, ne tulee neutraloida poistamalla hiiltä ilmakehästä pysyvään varastoon.

“Haluamme onnitella Orklaa nettonollatavoitteesta, joka on tällä hetkellä kunnianhimoisin SBTi-prosessin kautta saavutettavissa oleva tavoitetaso”, Science Based Targets -aloite toteaa hyväksymiskirjeessään.

Pohjoismaiden johtavana päivittäistavaroiden valmistajana Orklalla on tärkeä rooli vastuullisten tuotteiden tarjoamisessa kuluttajille. YK:n kestävän kehityksen tavoite 12 – kestävien kulutus- ja tuotantotapojen varmistaminen – onkin Orklan vastuullisuustyön keskiössä.

“Orkla on sitoutunut luomaan kestävää kasvua, ja teemme töitä kestävämmän tulevaisuuden puolesta koko arvoketjussamme ja koko organisaatiomme voimin. Tuemme nettonollatavoitteen saavuttamista muun muassa vastuullisilla raaka-ainehankinnoilla ja energiatehokkaalla tuotannolla sekä panostamalla kasvipohjaisiin tuotteisiin ja ruokahävikin vähentämiseen”, kertoo Orklan Suomen viestintäjohtaja Nina Olin.

Science Based Targets -aloitteen ovat kehittäneet yhteistyössä yritysten ilmastotavoitteita seuraava Carbon Disclosure Project, YK:n Global Compact -aloite, Maailman luonnonvarainstituutti WRI ja Maailman luonnonsäätiö WWF.