employees_2500-aspect-ratio-16-9

Orklalla jälleen vahva vuosi vastuullisuuden edistämisessä

Koko yhteiskunnan tapaan myös Orklan vuotta 2021 leimasi edelleen koronaviruspandemia. Ruoka-, hygienia- ja kodinpuhdistustuotteiden tuottajana ja toimittajana Orklan asema yhteiskunnan toimivuuden kannalta oli merkittävä.

Suomi on Orklan kolmanneksi suurin markkina Pohjoismaissa ja Baltiassa. Suomessa toimivien yritysten vuoden 2021 yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 447 miljoonaa euroa, ja Orkla työllistää Suomessa yli 700 ammattilaista. Tuotantoa on kolmella tehtaalla.

Tärkein tavoitteemme kaksi vuotta jatkuneen pandemian aikana on ollut huolehtia henkilöstömme terveydestä sekä minimoida tartuntojen leviämistä. Meille on ollut myös tärkeää varmistaa tuotteidemme saatavuus niin kaupalle kuin kuluttajille, kertoo Nina Olin, Orklan viestintäjohtaja Suomessa.

Vastuullisten kuluttajatuotteiden suunnannäyttäjä

Orklan tavoitteena on olla vuonna 2025 alansa edelläkävijä vastuullisuudessa, ja vastuullisuus näkyy yrityksen toiminnassa läpi koko arvoketjun. Vuonna 2021 Orklalla panostettiin erityisesti ilmastovaikutuksen pienentämiseen, kasvipohjaisten tuotteiden lisäämiseen valikoimassa sekä vastuullisiin raaka-aineisiin ja pakkauksiin.

“Tärkein tekomme vastuullisuuden edistämisessä on mahdollistaa ja helpottaa vastuullista kuluttamista. YK:n kestävän kehityksen tavoite 12 – vastuullinen kuluttaminen – on meille ruoka- ja kuluttajatuotteiden toimittajana kaiken tekemisen keskiössä”, Olin sanoo.

Orklalla halutaan myös tuplata vastuullisimpien tuotteiden osuus liikevaihdosta vuoteen 2024 mennessä nykyisestä 16 prosentista. Vastuullisimpien tuotteiden luokitukseen vaikuttavat tuotteen ilmastojälki, pakkaus ja raaka-aineet sekä ravintoarvot.

65 % vähemmän kasvihuonepäästöjä vuoteen 2014 verrattuna

Konsernitasolla Orkla on pienentänyt omien toimintojensa kasvihuonepäästöjä 65 % vuodesta 2014. Yhteensä 47 % Orklan käyttämästä energiasta tulee uusiutuvista lähteistä. Orkla on siis hyvällä mallilla 63 % vähennyksen tavoitteen saavuttamisessa kasvihuonepäästöissä vuoteen 2025 mennessä ja 77 % vähennyksen saavuttamisessa vuoteen 2040 mennessä.

Orklan ilmastotavoitteet on vahvistettu Science Based Targets Initiativen kautta, ja ne ovat linjassa Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 ˚C tavoitteen kanssa. Vuonna 2021 Orkla sai arvosanan A- kansainvälisen ilmastojärjestö CDP:n (Carbon Disclosure Project) arvioinnissa.

“Myös meillä Suomessa Taffelin ja Oolannin tehtaalla on tehty isoja investointeja biokaasutuotannon laajentamiseksi, ja biokaasulaitoksessa hyödynnetään nyt perunankuorien lisäksi lehmänlantaa paikalliselta karjatilalta. Uusiutuvaan energiaan panostaminen on iso ympäristöteko, jolla vähennämme tuotannosta syntyviä hiilidioksidipäästöjä miljoona kiloa vuodessa”, Olin toteaa.

Tulevaisuus on kasvipohjainen

Yhä useampi kuluttaja haluaa vähentää omaa ilmastovaikutustaan ja valitsee lautaselleen kasvipohjaisia tuotteita. Kasvipohjaiset tuotteet ovat yksi Orklan fokusalueista, ja tätä tukevat myös konsernin uudet liiketoimintayksiköt Orkla Ocean ja Orkla Alternative Proteins.

Kasvipohjaisten tuotteiden liikevaihto kasvoi konsernissa 23 % viime vuonna.

Orkla Ocean tutkii merilevän mahdollisuuksia ruokatuotannossa ja tuotteidemme yleisenä raaka-aineena. Orkla Alternative Proteins -yksikön johdolla tavoittelemme puolestaan johtavaa asemaa kasvipohjaisten ruokien tuottajana Euroopassa vuoteen 2030 mennessä, Olin sanoo.

Kierrätettäviä pakkauksia kierrätysmateriaaleista

Orklan tavoitteena on käyttää 100 % vastuullisia raaka-aineita, ja yksi tärkeä kehityskohde on pakkausmateriaalit.

”Vuonna 2021 lähes 20 Sana-sol -tuotetta siirtyi 48 % rPET-kierrätysmuovista valmistettuihin neliönmallisiin pakkauksiin, jotka myös vievät vähemmän tilaa kuljetuksissa”, Olin kertoo.

Sana-solin mittava pakkausuudistus on osa Orklan vastuullisuusstrategiaa, missä pakkausten kierrätettävyys ja kierrätysmateriaalien käyttö ovat avainasemassa. Tavoitteena on, että 75 % Orklan kaikista pakkauksista ja 50 % muovipakkauksista sisältää kierrätysmateriaalia vuonna 2025.

Kierrätysmuovia sisältäviä pakkauksia löytyy lukuisilta hygienia-, kodinpuhdistus- ja terveystuotemerkeiltämme aina Jordan-, Lumme- ja hth-brändeistä Mölleriin ja Ladyvitaan. Myös Fun Light-, Ekströms- ja Tropicana-pullot valmistetaan 100 % kierrätysmuovista”, Olin valaisee.

Tuotteita terveellisemmän elämäntavan puolesta

Orkla haluaa tarjota kuluttajille terveellisempiä vaihtoehtoja, arjen pieniä herkkuhetkiä unohtamatta.

”Panostamme jatkuvasti suolan, sokerin ja rasvan vähentämiseen ja tarjoamme kuluttajille myös pienempiä pakkauskokoja herkuttelutuotteista”, Olin kertoo.

Vuonna 2021 Orkla vähensi tyydyttyneiden rasvojen käyttöä 1 142 tonnia, sokeria 1602 tonnia (vähennys 10 %) ja suolaa 62 tonnia (vähennys 4,7 %).

”Viime vuoden innovatiivisin lanseerauksemme oli Kartanon Paahdetut linssilastut, jossa öljyä käytetään vain maustamiseen, ja lastut paahdetaan rapeaksi kuumalla suolapedillä. Paahdetut linssilastut sisältävät yli 60 % vähemmän rasvaa Kartanon perunalastuihin verrattuna ja 30 % vähemmän rasvaa tavallisiin linssisipseihin verrattuna”, sanoo Olin.

Kuluttajat kaipaavat enemmän tietoa vastuullisista tuotteista

Vuoden 2021 Orkla Sustainable Life Barometer -tutkimuksen mukaan 68 % suomalaisista kuluttajista haluaa valita vastuulliseksi kokemiaan tuotteita ja 65 % valitsee tuotteita, joilla on pienempi ilmastovaikutus. Vastuullisen tuotteen tunnistaminen koetaan kuitenkin edelleen vaikeaksi.

”Tulokset korostavat yritysten vastuuta luotettavan tiedon välittäjänä. Siksi tieteeseen perustuvat tavoitteet ja kolmannen osapuolen vastuullisuussertifioinnit, joita myös Orkla käyttää, ovat erityisen tärkeitä vastuullisuusviestinnässä. Myös tiedon saatavuus ja ymmärrettävyys korostuu”, toteaa Olin.

Orklan vuosikertomuksen ja vastuullisuusraportin 2021 löydät kokonaisuudessaan täältä.