Perunoista lämpöä, jätevedestä pesuvettä

Taffelin sipsitehdas Ahvenanmaan Haraldsbyssä tuottaa puhdasta energiaa ja kierrättää vetensä

Napatessaan Taffelin sipsipussin käteensä herkuttelija tuskin tulee ajatelleeksi, miten monella tasolla ympäristöasiat on otettu tuotteessa huomioon. Herkullisen maun lisäksi mielessä käyvät ehkä perunoiden alkuperä ja pakkauksen materiaali, mutta Taffelin tehtaalla Ahvenanmaan Haraldsbyssä asiaa on mietitty vielä syvällisemmin – ja pitkään.

 

Taffelin tehdas otti ison ekoharppauksen 1980-luvun lopulla, kun tehtaalle rakennettiin oma biokaasulaitos. Sen ansiosta tehtaan biojäte, esimerkiksi perunankuoret, voidaan kierrättää. Niistä valmistetaan biokaasua, metaania, jota käytetään energiana sekä tehtaan lämmittämiseen että  sipsien paistamisessa käytettävän rasvan lämmittämiseen.

Tällä hetkellä noin puolet tehtaan biojätteestä päätyy oman tehtaan energiaksi. Sipsitehdas tuottaa itse vuodessa noin 300 megawattituntia energiaa, minkä ansiosta sen vuotuiset hiilidioksidipäästöt ovat noin 650 tonnia pienemmät kuin ilman biokaasua.

 

Kaikki perunanpalat käyttöön

Biokaasulaitoksen nykyinen kapasiteetti ei riitä isomman jätemäärän käsittelyyn, mutta laitosta laajennetaan parhaillaan. Tavoite on, että kaikki perunajäte voitaisiin tulevaisuudessa käyttää tehtaan omaan energiantuotantoon.

Uudistusten jälkeen tehtaalla aiotaan tuplata oma energiantuotanto ja vähentää riippuvuutta propaanikaasusta ja puupelleteistä, joita käytetään lisäenergiana oman biokaasun lisäksi.

Muistutuksena uusiutuvan biokaasun käytöstä Taffel Kartanon perunalastujen pussien kyljissä komeilee Gasumin rekisteröity biokaasumerkki.

”Pohjoismaiden suurimpana biokaasun tuottajana tavoitteemme on tehdä biokaasua tunnetuksi. Valitsemalla biokaasumerkin sisältävän tuotteen, tiedät tukevasi uusiutuvan biokaasun käyttöä. Olemme iloisia, että myös Orkla käyttää merkkiä Taffelin tuotteissa”, Gasumin viestintäjohtaja Olga Väisänen kertoo.

 

Pesuvesi toiselle kierrokselle

Haraldsbyn tehdas sijaitsee Ahvenanmaan saaristossa; merellisessä ympäristössä tulee väkisinkin tietoiseksi siitä, miten tärkeää ympäristötekijöiden huomioiminen on.

Taffelilla kierrätetään energian lisäksi vettä, ja tehtaalla on oma vedenpuhdistamo.

Perunoiden puhdistamisessa tarvitaan paljon vettä, sillä huuhtelu poistaa perunan pinnasta tärkkelystä ja tekee sipseistä irtonaisia ja rapeita. Kun vesi puhdistetaan, sitä voidaan käyttää vielä kertaalleen kuorimattomien perunoiden pesemisessä. Noin 10–15 prosenttia tehtaan käyttämästä vedestä tulee uudelleen käyttöön.

 

Mikään ekoteko ei ole liian pieni

Oman energiantuotannon ja vedenpuhdistuksen lisäksi tehdas pyrkii luonnollisesti koko ajan vähentämään energiantarvettaan: ekologisinta energiaa on nimittäin säästetty energiaa. Tehtaalla seurataan aktiivisesti uusia innovaatioita, ja esimerkiksi ekologiset pakkausmateriaalit kehittyvät hurjaa vauhtia.

Tehtaanjohtaja Christer Söderström kertoo, että vaikka isoimmat ekotekijät liittyvät tuotantoon ja energiaan, kestävä kehitys huomioidaan Taffelilla jokaisella tasolla. Työntekijöiden reflekseihin kuuluu sammuttaa valot poistuessaan huoneesta ja henkilöstöruokalassa tarjotaan luomuruokaa.

”Jokainen työntekijämme haluaa tehdä osansa paremman tulevaisuuden puolesta”, Söderström vakuuttaa.