Ukrainan sota aiheuttaa haasteita raaka-aineiden saatavuudessa

14.03.2022

Kuten koko muu maailma, myös me Orklalla seuraamme Ukrainan kriisiä tarkasti. Me emme voi hyväksyä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja osallistumme osaltamme demokratian puolustamiseen sekä taloudellisilla pakotteilla että humanitaarisella avulla.  

Sen lisäksi, että sota on humanitaarinen ja inhimillinen katastrofi, se myös vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi elintarvikesektorin raaka-aineiden sekä hintaan että saatavuuteen. Ukraina on yksi maailman tärkeimmistä maataloustuotteiden toimittajista, ja sota vaikuttaa muun muassa vehnän, ohran, maissin ja rapsin saatavuuteen.  

Ukraina on maailmanlaajuisesti myös suurin auringonkukkaöljyn tuottaja, joka tuottaa yhdessä Venäjän kanssa noin 80 % globaalista volyymista. Venäjän sotatoimien myötä auringonkukkaöljyn saatavuus on loppunut lähes täysin.  

Auringonkukkaöljyä käytetään useissa elintarviketuotteissa, myös meillä Orklalla esimerkiksi snackseissa ja kekseissä. Auringonkukkaöljyä on haasteellista korvata kuumentamista tai friteerausta vaativissa tuotteissa, kuten perunalastuissa. Orkla tulee siksi tilapäisesti korvaamaan auringonkukkaöljyn sertifioidulla palmuöljyllä snackstuotteissaan monen muun elintarvikeyrityksen tapaan.  

Orkla käyttää vain sertifioitua ja segregoitua palmuöljyä minimoidakseen palmuöljyyn liittyviä ympäristöriskejä, ja aiomme vaihtaa takaisin auringonkukkaöljyyn heti, kun se on mahdollista.  

Tutkimme jatkuvasti soveltuvia ja saatavilla olevia vaihtoehtoja, joten sertifioitu palmuöljy ei ole automaattinen valinta kaikkiin tuotteisiin. Tarkemmat tuotekohtaiset tiedot mahdollisista raaka-ainevaihdoksista löytyvät brändien omilta sivuilta. Näin tieto kohdistuu juuri oikeisiin tuotteisiin.  

Vastaamme mielellämme kysymyksiinne! 

Kuluttajakyselyt: Orkla Suomen kuluttajapalvelu 

Mediakyselyt: Viestintäjohtaja Nina Olin, nina.olin@orkla.fi