Oslon yliopistollisen sairaalan tutkijat ovat havainneet viitteitä siitä, että kalanmaksaöljy voi vähentää riskiä sairastua koronavirusinfektioon. Johtuuko tämä siitä, että kalanmaksaöljy ehkäisee koronavirukseen sairastumista vai vaikuttavatko muut tekijät siihen, että kalanmaksaöljyä nauttivilla henkilöillä on pienempi riski sairastua koronavirusinfektioon? Tätä kysymystä ryhdytään tutkimaan nyt tarkemmin yhdessä Norjan historian suurimmista kliinisistä tutkimushankkeista.
11.11.2020
Oslon yliopistollinen sairaala (Oslo University Hospital) aloittaa tänä syksynä tutkimuksen, jonka tarkoituksena on selvittää, ehkäiseekö kalanmaksaöljy koronavirusinfektioon sairastumista. Kalanmaksaöljytutkimukseksi nimetty tutkimushanke perustuu aiemmin keväällä aloitetun laajan COVID-19 -tutkimuksen (Koronastudien) löydöksiin.
”Alustava data parhaillaan käynnissä olevasta COVID-19 -tutkimuksestamme osoittaa, että kalanmaksaöljyä nauttivilla henkilöillä saattaa olla pienempi riski sairastua koronavirusinfektioon, ja heillä on myös tartunnan saadessaan pienempi riski sairastua infektioon vakavasti. Tämä löydös tukee olemassa olevaa tietoa omega-3-rasvahappojen ja D-vitamiinin vaikutuksesta hengitystieinfektioihin ja koronavirukseen. COVID-19 -tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan voida poissulkea sitä, että kalanmaksaöljyä nauttivilla on muita elintapoja, jotka suojaavat koronavirukselta. Jotta voimme selvittää, suojaako nimenomaan kalanmaksaöljy itsessään koronavirukselta, tarvitsemme tarkempaa tutkimusta aiheesta”, kertoo Arne Søraas, joka toimii tutkijalääkärinä Oslon yliopistollisen sairaalan mikrobiologian laitoksella.
Kalanmaksaöljytutkimukseen tulee osallistumaan vähintään 70 000 henkilöä, mikä tekee siitä yhden laajimmista Norjassa koskaan toteutetuista kliinisistä tutkimuksista. Tutkimus on laaja myös kansainvälisessä mittakaavassa.
Puolet tutkimukseen osallistuvista henkilöistä saa päivittäisen annoksen kalanmaksaöljyä ja puolet lumetuotetta. Parhaillaan Norjassa rekrytoitavat osallistujat eivät etukäteen saa tietää kumpaan ryhmään he kuuluvat.
“Toivon, että moni näkisi tutkimuksen mahdollisuutena osallistua yhteiseen ponnistukseen koronaviruksen päihittämiseksi. Tulokset voivat antaa meille arvokasta tietoa siitä, miten voimme ehkäistä koronavirusinfektiota sekä myös muita infektioita, kuten kausi-influenssaa tai flunssaa”, sanoo Søraas.
Tutkimuksessa tullaan käyttämään Möller kalanmaksaöljyä.
”Oslon yliopistollinen sairaala otti meihin yhteyttä, ja näimme tutkimuksessa mahdollisuuden tukea koronapandemian vastaista taistelua. Samalle voimme saada uutta ja arvokasta tietoa kalanmaksaöljyn hyödyllisistä vaikutuksista”, kertoo Gunnhild Aarstad, Orkla Healthin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtaja.
CCO/Orkla Corporate Communications Finland
nina.olin@orkla.fi