Turvallista kosmetiikkaa – mitä raaka-aineita suosia ja mitä välttää?

Pelottavatko kosmetiikan parjatut parabeenit? Oletko hajusteherkkä? Mitä on hyaluronihappo? Lue kosmetiikan INCI-listaa, niin saat tietää tuotteen sisältämät raaka-aineet. PlusMimmi-blogin kirjoittajan, estenomi (AMK) Mimmi Sannikan kertoo kosmetiikan suositeltavista ja vältettävistä raaka-aineista.

27.09.2018

Jokaisesta kosmetiikkatuotteesta pitää lain mukaan olla saavilla ns. INCI-lista (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). INCI-lista kertoo jokaisen tuotteen sisältämät raaka-aineet. Listaa lukemalla voi selvittää tuotteen sisältämät raaka-aineet ja päättää, ovatko ne sellaisia mitä haluaa käyttää ihollaan vai ei. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä raaka-aineita kosmetiikkatuotteissa tulisi tällä hetkellä suosia ja mitä mahdollisesti välttää.

Parjatut parabeenit

Viime vuosina tietyt raaka-aineryhmät ovat nousseet keskusteluun ja säilöntäaineista mm. parabeeneilla on tänä päivänä hieman jopa todellista tilannetta huonompi maine. Joissain tapauksissa parabeenien fanaattisella välttelyllä on menty ojasta allikkoon valitsemalla tuotteeseen parabeenien tilalle yliherkkyyttä aiheuttava raaka-aine. Yksi parabeenien korvaaja säilöntäaineissa on viime vuosina ollut metyyli-isotiatsolinoni (Methylisothiazolinone), jonka käyttö kiellettiin iholle jätettävissä tuotteissa viime vuonna. Raaka-ainetta löytyy edelleen poishuuhdeltavista tuotteista, kuten käsitiskiaineista ja shampoista. MIT aiheutti iholle jätettynä allergisia reaktioita ja ihoherkistävyyden vuoksi sen käyttö jouduttiin kieltämään iholle jätettävissä tuotteissa. Toisin sanoen välillä raaka-aineiden ympärillä vellova kohu saattaa kääntyä itseään vastaan ja aiheuttaa isompaa hallaa kuluttajille. Metyyli-isotiatsolinoni on raaka-aine, jota ihotautilääkärit kehottavat tällä hetkellä välttämään, sillä se tullaan todennäköisesti kieltämään kokonaan kosmetiikkatuotteissa. L300-tuotteissa ei käytetä metyyli-isotiatsolinonia.

THL ei kehota välttämään parabeeneja, sillä ne ovat yksi tutkituin säilöntäaineryhmä ja harvoin kosmetiikassa allergisoivia. Osakseen juuri parabeenien ympärillä olleen kohun vuoksi L300-sarjan tuotteista ei kuitenkaan löydy säilöntäaineista parabeeneja vaan tuotteissa käytetään muita säilöntäaineita. Säilöntäaineiden käyttö on käytännössä välttämätöntä kosmetiikassa, joka sisältää vettä. Esimerkiksi luonnonkosmetiikassa tai säilöntäaineettomissa tuotteissa käytetään varsinaisten synteettisten säilöntäaineiden tilalla säilöviä aineita, jotka toimivat oikeastaan täysin samalla tavalla. Paljon parjattuja parabeeneja löytyy luonnostaan myös mm. mustikasta?

Herkkyyttä hajusteille

Jos kosmetiikan käyttäjällä on taipumusta yliherkkyyteen, herkistytään yleensä tuotteessa oleville säilöntäaineille tai hajusteille. Hajusteissa on 26 yleisesti allergisoivaa raaka-ainetta, jotka tulee merkitä tämän vuoksi myös INCI-listaan omalla INCI-nimellään. Yksi yleisesti käytössä olevista allergisoivsta hajusteraaka-aineista on sitruskasveista tuttu limoneeni (Limonene), jota löytyy hajusteena todella monista kosmetiikkatuotteista. Myös luonnonkosmetiikassa ja eteerisissä öljyissä käytetään usein näitä samoja allergisoivia hajusteraaka-aineita. Tämän vuoksi esimerkiksi ”Yhteistyössä Allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa” -merkityt tuotteet eivät saa sisältää eteerisiä öljyjä. Kaikki L300-sarjan tuotteet ovat hajusteettomia eli niihin ei ole lisätty hajusteraaka-aineita. Näin ollen hajusteallergiasta kärsivätkin voivat käyttää L300-tuotteita. Mikäli kuitenkin kärsit tuoksuyliherkkyydestä, kannattaa varmistaa tuotteiden sopivuus ennen käytön aloittamista.

Suosi sitä mitä ihosta löytyy luonnostaan

Mitä ainesosia kosmetiikkapurkin ainesosaluettelosta sitten kannattaisi metsästää? Ihoa hoitavista, kosteuttavista ja kosteutta iholle sitovista ainesosista ainakin ihon luontaisia kosteuttajia, kuten karbamidia (Urea), maitohappoja (Lactic Acid), betaiinia (Betaine) ja hyaluronihappoa (Hyaluronic Acid), joita kaikkia löytyy runsaati L300-tuotteista. Itse asiassa L300-tuotteiden teho on perustunut näihin ainesosiin alusta asti. L300-tuotteiden tarkoituksena on palauttaa ihon oma kosteustasapaino tuomalla iholle raaka-aineita, joita iho itsessään tuottaa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kuiva iho kaipaa erityisesti karbamidia, maitohappoa ja suolaa ja sen vuoksi näiden määrää lisätään iholla L300-tuotteilla.

EU:n kosmetiikka-asetus on tiukka, joten EU-alueella myytävä kosmetiikka on turvallista. Sen sijaan netistä EU:n ulkopuolelta tilattava kosmetiikka ei sitä välttämä ole. Kosmetiikkalainsäädännön lisäksi Suomessa esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvovat kosmetiikkatuotteita ja niistä esitettäviä väittämiä ja reagoivat mahdollisimman nopeasti herkkyyttä aiheuttaviin raaka-aineisiin.

Mimmi Sannikka
Kirjoittaja on estenomi (AMK), joka bloggaa mm. kauneudesta ja kosmetiikkatuotteista PlusMimmi-blogissaan.