Silli – helppoa pikaruokaa

Silli on mitä parhainta pikaruokaa, koska se on heti valmista nautittavaksi. Sillileipä on tuttu herkku, mutta silli sopii myös erinomaisesti sushiin, pastaan tai pitsaan.

28.11.2018

MIKSI SILLIÄ KANNATTAA SYÖDÄ?
Silli on Pohjois-Atlantilla elävä villikala, joka kuuluu rasvaisiin kaloihin. Sillissä on runsaasti terveydelle välttämättömiä omega-3-rasva-happoja ja D-vitamiinia. Jo muutamasta palasta silliä saa noin kolmasosan päivän omega-3-saanti suosituksesta.
”Silliin kuuluu suolaisuus – se on osa pidettyä makuelämystä. Silliä voi syödä osana monipuolista ruokavaliota, kunhan ei ihan koko purkkia kerralla syö. Suola on tärkeää myös sillin säilyvyyden kannalta”, sanoo Orkla Suomen tuoteryhmäpäällikkö Lotten Lundén.

MITÄ EROA ON ERI SILLEILLÄ?
Perinteinen silli kypsyy kuin hyvä viini: tynnyreissä ja pitkään. Siinä on kaksi peruslinjaa: sokerisuolattu ja maustesuolattu (Ahti ja Vesta).
Silli voidaan myös marinoida etikka-suola-liemessä (Abba ja Boy), jolloin se on miedom-paa, makeampaa ja vähemmän suolaista. Myös kypsytysaika on huomattavasti lyhyempi.
”Kehittelemme jatkuvasti uusia makuja, jotka puhuttelisivat myös nuoria. Jos taas haluaa nauttia sillin mahdollisimman autenttisena, sillifilee on silloin hyvä valinta.”

MILLOIN SILLIÄ SAA?
Sillin pyyntikausi alkaa syys–lokakuussa ja kestää helmikuun lopulle saakka. Silliä on perinteisesti syöty kesällä uusien perunoiden kanssa ja joulupöydässä. Perinteelle on kelpo selitys: ennen vanhaan silliä ostettiin suoraan silli laivoista, jotka saapuivat satamiin joulun ja kesän korvilla.

Nykyään silliä saa kaupoista ympäri vuoden, ja sitä voi käyttää monissa eri ruoissa lasagnesta munakkaaseen – vain mielikuvitus on rajana. Katso reseptejä osoitteesta sillikoulu.fi.

MISTÄ SILLISTÄ KANNATTAA ALOITTAA?
Jos ei ole aiemmin syönyt silliä, totuttelun voi aloittaa miedommilla silliherkuilla.
”Helpointa on aloittaa maistelu paksukastikkeisista silleistä, joissa palat ovat pieniä ja maku hieman miedompi. Täyteläinen kastike on osa makunautintoa. Hyvä tuote tähän on vaikkapa Abban rapumarinoitu silli. Sitten kun makuaisti kehittyy, voi siirtyä voimakkaampiin makuihin ja saada sillistä enemmän irti. Silloin kannattaa napata ostoskärryyn Ahtia tai Vestaa.”

MITEN PITKÄÄN AVATTU PURKKI SÄILYY?
Avattu sillipurkki säilyy jääkaapissa yleensä 1–2 viikkoa, mutta kannattaa käyttää aisteja apuna, kun miettii tuotteen syömäkelpoisuutta.
”Moni asia vaikuttaa säilyvyyteen. Onko sillipurkki jäänyt esimerkiksi pitkäksi aikaa huoneenlämpöön? Entä onko joku syönyt silliä omalla haarukalla suoraan purkista? Tästä syystä ei yhtä oikeaa vastausta voida antaa, vaan on syytä käyttää omaa harkintaa.”

MSC – vastuullisuuden merkki
Maailman tunnetuin kaloihin liittyvä vastuullisuustunnus on kirjainyhdistelmä MSC (Marine Stewardship Council). MSC-serti-fikaatin saaneet valmistajat ovat sitoutuneet pitämään kalakannat elinvoimaisina. Tavoitteena on estää liikakalastus, koska se vahingoittaa sekä kalastusteollisuutta että merten ekosysteemejä. Esimerkiksi kaikilla Orklan sillituotteilla on MSC-merkki.

Asiantuntijana Orkla Suomen tuoteryhmäpäällikkö Lotten Lundén.

Lähde: ilmestynyt K-Citymarketin Kalaoppaassa