Muovin kierrätykseen vauhtia – Funlightin ja Ekströmsin pulloista saa jatkossa pantin

Orkla Suomi muuttaa syksyn aikana Funlightin ja Ekströmsin muoviset juoma- ja mehutiivistepullot pantillisiksi. Palautetun pullon pantti on 20-40 senttiä, ja ensimmäiset pantilliset pullot ilmestyvät kauppoihin lokakuussa. Uudistuksella halutaan lisätä muovin kierrätystä ja uusiokäyttöä.

04.10.2019

Pantillisten juomapakkausten kierrätysjärjestelmä laajentui vuoden 2019 alussa koskemaan myös PET-muovista, lasista tai alumiinista valmistettuja hedelmä- ja kasvismehupakkauksia sekä juomatiivistepakkauksia. Kaikki pakkaukset eivät muuttuneet automaattisesti pantillisiksi, vaan järjestelmään liittyminen on juomavalmistajille ja maahantuojille edelleen täysin vapaaehtoista.

”Aloitimme mehupullojemme siirtämisen pantillisiksi heti kun tämä mahdollisuus avautui Suomen Palautuspakkaus Oy:n kierrätysjärjestelmän laajennuksen myötä. Tropicanan tuorepuristetut mehut ovat kuuluneet panttijärjestelmään huhtikuun alusta lähtien, ja ensimmäiset pantilliset Funlightin ja Ekströmsin pullot tulevat kaupan hyllyille lokakuun alussa. Palautetun pullon pantti on 20-40 senttiä pullon koosta riippuen, ja siirtymävaiheessa hyllyillä saattaa olla sekä vanhoja pantittomia että uusia pantillisia pulloja”, kertoo Orkla Suomen tuoteryhmäpäällikkö Anssi Lehtonen.

Suomi on pullonpalautuksen mallimaa, ja pantillisten juomapakkausten palautusaste on meillä huippuluokkaa – Palpan tilastojen mukaan esimerkiksi muovipullojen palautusaste on 90 %, tölkkien 95 % ja lasipullojen 88 %.

”Haluamme olla mukana edistämässä konkreettisilla toimilla kiertotaloutta ja vastuullisempaa muovin käyttöä pakkausmateriaalina. Uskomme, että Funlight-, Ekströms- ja Tropicana-pullojen pantillisuus lisää pullojen päätymistä kierrätykseen, mikä säästää luonnonvaroja ja vähentää muoviroskan määrää ympäristössä”, kertoo Orkla Suomen innovaatio- ja vastuullisuusjohtaja Katja Salminen.

Muovihaaste on ollut muutenkin esillä Orkla-konsernissa viime aikoina. Orkla allekirjoitti syyskuussa eurooppalaisen muovijulistuksen, jonka tavoitteena on ottaa 10 miljoonaa tonnia kierrätysmuovia käyttöön Euroopassa vuoteen 2025 mennessä. Lue lisää yritysten ja viranomaisten The Circular Plastics Alliance -yhteishankkeesta kierrätysmuovin lisäämiseksi täältä.

Lisätietoja:
viestintäjohtaja Nina Olin,
nina.olin@orkla.fi, +358 50 572 7470