Mitä yksilön terveydellä on tekemistä vastuullisuuden kanssa? Orklan podcast-vieraana Leena Putkonen

Orklan Vastuullisesti hyvää -podcastin vieraana on laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen

24.05.2022

Terveellisen elämän tukeminen nostaa päätään vastuullisuuskeskustelussa. Laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen pohtii Orklan Vastuullisesti hyvää -podcastin neljännessä jaksossa ruokavalioita sekä ravintoaineiden saantia. Ovatko tulevaisuuden ravintolisät jokaiselle erikseen räätälöityjä ja voiko terveyttään mitata liikaa?

Saammeko nykyään kaikki tarvitsemamme vitamiinit, kivennäisaineet ja rasvahapot ruoasta, vai kannattaako välillä turvautua myös ravintolisään? Laillistetun ravitsemusterapeutti Leena Putkosen mukaan asia on yksilöllinen, mutta monipuoliseen ja ravitsevaan ruokavalioon tulisi pyrkiä.

”Ravintolisät ovat paikallaan silloin, kun niitä käytetään vastuullisesti, eli nojataan tutkittuun tietoon ja todelliseen tarpeeseen. Yksilöillä voi olla yliherkkyyksiä, allergioita tai esimerkiksi kasvisruokavalio, jolloin tiettyjen ravintoaineiden saanti on syytä turvata purkista”, Putkonen sanoo.

Miten kuluttaja voi tunnistaa relevantin tiedon ja tarpeelliset ravintolisät, ja välttää huuhaata? Jos tuote lupaa turhan paljon, se Putkosen mukaan on todennäköisesti turha. Perustietämys on ravintolisienkin kohdalla valttia.

Räätälöity lääketiede ja yksilöllisten ravintoainetarpeiden määrittäminen on vielä tulevaisuuden asia. Itsensä mittaaminen kuitenkin yleistyy jatkuvasti, ja podcastissa pohditaankin, mullistavatko nanobotit ja hologrammipillerit jatkossa koko ruokavaliomme.

”Syömiseen liittyy myös mielihyvä- ja mielenterveystekijöitä suolistomikrobistosta puhumattakaan. Nanobotit saavat kyllä olla aika nerokkaita, jos pystyvät analysoimaan tämän kaiken. Terveyteen liittyy aina myös sattuman riski”, sanoo Putkonen.

Kuuntele koko podcastjakso täältä.

Leena Putkonen on julkaissut suositut kirjat Superhyvää keholle, Superhyvää suolistolle ja Ruokamysteerit. Leena Putkosen kuva: Otavamedia / Mirva Kakko

Vastuullisesti hyvää -podcastin seuraavassa jaksossa jutellaan vastuullisuuden tulevaisuudennäkymistä Tommi Tervasen ja William von der Pahlenin kanssa. Kauden viimeinen jakso julkaistaan kahden viikon päästä!

Yhteydet

Nina Olin

CCO/Orkla Corporate Communications Finland

nina.olin@orkla.fi