Marttojen vinkeillä entistä ekologisempaa pyykinpesua

Yhä useampi suomalainen suosii ympäristöystävällisiä tuotteita. Yli kaksi kolmasosaa kuluttajista on kiinnostunut siitä, mitä voi henkilökohtaisesti tehdä ympäristön suojelemiseksi.* Marttojen mukaan suomalaiset ovat lähtökohtaisesti taitavia pyykkääjiä, mutta turhan pyykinpesun välttämisellä ja liiallisista pesuainemääristä nipistämällä saavutettaisiin ekologisesti kestäviä tuloksia. Pohjoismaisissa Lumme-pyykinpesuaineissa yhdistyvät tehokkuus ja ympäristötietoisuus.

08.10.2018

Maalaisjärkeä pyykkipäivään – säästä vaivaa, kukkaroa ja ympäristöä

Suomalaiset taitavat pyykinpesun perusteet hyvin. Tapoja on aivan yhtä monta kuin pyykkäreitäkin, mutta lopputulos on silti puhdasta. Osa kuluttajista pesee likaantuneet vaatteet saman tien pienillä koneellisilla, toiset kerryttävät pyykkivuorta ja pesevät isompia koneellisia. Valveutuneet pyykkääjät muistavat esikäsitellä tahrat välittömästi, vaikka vaate tai tekstiili odottaisikin tovin pesuun pääsyä.

– Ennakkokäsityksistä poiketen suomalaiset ovat varsin taitavia lajittelemaan pyykkinsä. Takavuosien kampanjointi punaisesta sukkaparista valkopyykin seassa on opettanut kuluttajat lajittelemaan vaaleat, kirjavat ja tummat tekstiilit erikseen. Myös materiaalien monipuolistuminen, esimerkiksi teknisissä urheiluvaatteissa, ovat opettaneet monia lukemaan tekstiilien hoito-ohjemerkintöjä, summaa kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista.

Asiantuntija kuitenkin tietää kertoa, että suomalaiset laistavat usein jälkikäsittelystä. Monissa kotitalouksissa silittäminen tai mankelointi eivät kuitenkaan kuulu pyykinkäsittelyn arkeen. Jälkikäsittelyllä sileytetään ja parannetaan tekstiilien ulkonäköä sekä vähennetään pölyävyyttä.

– Monet myös pesevät vaatteita liikaa. Tahrattomien vaatteiden tuulettaminen riittää raikastamaan vaatteet käytön jälkeen. Puolipuhtaan pyykin osalta tahrojen esikäsittely, esimerkiksi vaatteen hikikainaloiden osalta, vähentää pesuaineen tarvetta ja on siten ekologisesti kestävä valinta, kertoo Pikkarainen.

Biologilisesti hajoavat, fosfaatittomat ja zeoliitittomat Lumme-pesuaineet

Pohjoismaiset Lumme-pyykinpesunesteet ovat fosfaatittomia ja zeoliitittomia. Kaikki ainesosat ovat biologisesti hajoavia. Tuotteet ovat helposti huuhtoutuvia, ja ne pesevät pyykin tehokkaasti puhtaaksi. Lumme-pyykinpesunesteiden tarvittava annostusmäärä on alhainen tiiviin koostumuksen ansiosta. Yhteen koneelliseen pyykkiä tarvitaan vain 40 ml pesuainetta, joten yhdellä pakkauksella pesee 20 koneellista normaalilikaista pyykkiä. Älä siis turhaan kanna kaupasta kotiin vettä vaan osta tiivistettä.

Lumme Kirjopyykki on hellävarainen sekä pyykin väreille että ympäristölle. Täysin hajusteeton Sensitive Kirjopyykki sopii erityisesti allergisille ja herkkäihoisille. Tuotteen hajusteettomuus ei vaikuta puhdistaviin ominaisuuksiin tai tehoon. Sensitive Kirjopyykki on kehitetty yhteistyössä Allergia-, iho- ja Astmaliiton kanssa. Lumme Valkopyykki pesee valkopyykin tehokkaasti puhtaaksi ilman valkaisuainetta säilyttäen valkoisen valkoisena pesusta toiseen.

Lumme-tuotteille on myönnetty Joutsenmerkki, joka myönnetään vain sellaisille tuotteille ja palveluille, jotka ovat ympäristön kannalta oman tuoteryhmänsä parhaita sekä vastaavat teholtaan ja ominaisuuksiltaan tuoteryhmän vastaavia tuotteita. Tuotteiden ekologisuus on huomioitu myös pakkauksissa, jotka ovat täysin kierrätettävissä.

 

* Joutsenmerkin teettämä tutkimus 03/2015