Abballa vain vastuullista MSC-tonnikalaa

Abban tonnikalalla on MSC-merkki, joka kertoo vastuullisesta kalastuksesta ja jäljitettävyydestä. Abba haluaa olla mukana suojelemassa maailman kalakantoja.

29.01.2019

Abban purkkitonnikalassa on syksystä lähtien käytetty vastuullista, sertifioitua tonnikalaa. MSC on kansainvälinen organisaatio, jonka sininen ympäristömerkki tuotteessa kertoo, että tonnikala on pyydetty kestävän kehityksen mukaisella tavalla ja sen alkuperä voidaan jäljittää.

”Sininen merkki on todiste siitä, että Abban tonnikala on eettisesti ja ekologisesti kestävä valinta. Ostamme kestävästi kalastettua kalaa voidaksemme varmistaa, että kaloja riittää tulevillekin sukupolville. MSC-merkintä tonnikalapurkissa kertoo kuluttajalle vastuullisuudesta, joka on monelle kuluttajalle osa laatua”, Orkla Suomen tuoteryhmäpäällikkö Lotten Lundén kertoo.

MSC-kirjainyhdistelmän takana on Marine Stewardship Council, joka on sitoutumaton, voittoa tavoittelematon organisaatio. Sen tavoitteena on huolehtia maailman luonnonkaloista estämällä liikakalastus ja suojelemalla meriekosysteemejä.

 

Sertifikaatti suojelee sekä luontoa että ihmisiä

Kestävä kalastus tarkoittaa montaa hyvää juttua. Kun sertifioitua tonnikalaa pyydetään, kalastusyritys varmistaa, että mereen jää kalastuksen jälkeenkin tarpeeksi kalaa.

”Mikä on hyväksi merelle, on hyväksi myös ihmisille. Liikalastus on haitallista sekä luonnolle että yrityksille. Jos kalastetaan liikaa, kalakannat pienenevät, eikä pitkän päälle jäisi enää kalastettavaa”, Lundén toteaa.

Sertifikaatti pitää myös huolta, että kalastuksella ei häiritä toisia eläinlajeja ja niiden elinympäristöä. Lisäksi MSC-merkintä takaa, että kalastuksesta riippuvaisten ihmisten elinkeino säilyy.

 

Tonnikalan alkuperän voi selvittää mereen asti

MSC-sertifioitujen kalastusyritysten tulee noudattaa lakeja ja sopeutua ympäristön muutoksiin. Sertifikaatti uusitaan viiden vuoden välein ja yritykset auditoidaan joka vuosi.

Lisäksi yrityksiltä vaaditaan toiminnan jatkuvaa kehittämistä. Näin pidetään huolta, että yritykset täyttävät sertifikaatin vaatimukset jatkuvasti, eikä kyseessä ole tilapäinen ryhtiliike.

”Sertifioidun kalan matka merestä lautaselle on täysin läpinäkyvä. Purkissa olevan tonnikalan alkuperä voidaan jäljittää aivan alkulähteille asti: kalasta tiedetään pyyntipäivä, merialue ja jopa laivan ja sen kapteenin nimi. Sertifioitu kala ja äyriäiset pidetään erillään sertifioimattomasta saaliista aina merestä lautaselle asti”, Lundén jatkaa.

 

Kolme miljoonaa vastuullista tonnikalapurkkia vuodessa

Sertifioidun kalan käyttäminen on yrityksille vapaaehtoista. Abban siirtyminen MSC-tonnikalaan on merkittävä uudistus, sillä Abba on Suomen suosituimpia tuotemerkkejä. Abba myy vuosittain noin kolme miljoonaa tonnikalapurkkia.

Merenelävien suojelu on suomalaisille kuluttajille tärkeää. Sininen MSC-merkki onkin tuttu useammalle kuin joka toiselle kuluttajalle, ja jopa puolet kuluttajista suosittelisi merkkiä mielellään myös muille.

Abban laajassa valikoimassa on tonnikalatuotteita kaikenlaisiin eri tarpeisiin. Tonnikalaa on saatavilla vedessä, öljyssä tai tomaattikastikkeessa. Myös kaikissa Abban silleissä ja pasteijoissa sekä Kallen mätitahnassa käytetään sertifioitua kalaa.