Kartanon perunalastut – suosikki jo vuodesta 1995

Kartanon perunalastut saavuttivat heti markkinoille saapuessaan suursuosion, eikä ihme. Kukapa voisi vastustaa rouskuvaa ja maukasta saariston kasvattia, joka hurmaa myös kotimaisuudellaan ja ekologisella olemuksellaan.

Kartanon perunalastut löysivät tiensä kauppojen hyllyille ja ihmisten sydämiin vuonna 1995. Tarina niiden takaa alkoi kuitenkin jo aikaisemmin.

Ennen uuden tuotteen syntyä Taffelin tehtaalla kyti ajatus uudesta perunalastusta, joka tekisi kansalaisten arjesta entistä maistuvampaa. Tärkeiksi arvoiksi nousivat myös luonnonmukaisuus ja ekologisuus.

Inspiraatiota haettiin maailmalta, erityisesti Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta, joissa snacks-kulttuuri on saanut alkunsa Suomea aikaisemmin. Huolellisen kehitystyön päätteeksi syntyivät Kartanon perunalastut.

 

Kettlestyle-menetelmää soveltaen syntyi rapsakka herkku

Kartanon perunalastut valmistettiin alun perin Ruotsissa, mutta viisi vuotta sitten niiden valmistus siirrettiin Ahvenanmaalle, Haraldsbyn tehtaalle. Perunat poimitaan saariston viljavasta mullasta, ja näin perunalastuissa näkyvät myös vuoden perunasadon muodot ja maut.

Kartanon perunalastut valmistetaan ns. Kettle-menetelmää soveltaen, eli ne friteerataan ja paahdetaan tavallista hitaammin, pieni määrä kerrallaan. Näin perunalastuista tulee rosoisen lehtimäisiä ja rapeita ja ne saavat erilaisia muotoja kuin perinteiset, kaarevan jäykät perunalastut. Tämän jälkeen niihin tuodaan makua luonnonmukaisilla mausteilla.

Perunoihin jätetään valmistuksen yhteydessä myös kuoret, joten perunalastuista nauttiessasi saatat havaita tummemman kohdan sipsin reunassa, mikä tekee lastuista erityisen rouheita. Vuonna 2008 perunalastujen valmistuksessa alettiin käyttämään auringonkukkaöljyä.

 

Suosikki ikään tai sukupuoleen katsomatta

Lokakuussa 2018 Kartanon perunalastupussit saivat uuden ulkoasun, joka henkii tuotteen kotimaisuutta ja saaristolaistunnelmaa. Tuotteiden reseptiä ei kuitenkaan muutettu, paitsi lisäämällä ripaus villivalkosipulia Kartanon Valkosipuli & Kermaviili -lastuihin.

Kartanon perunalastuja myydään vuosittain 2 miljoonaa pussia – jo pelkästään siitä voi päätellä, että nämä rapeat ja luonnonmukaiset herkut ovat valloittaneet suomalaiset vauvasta vaariin.

Mikä parasta, Kartanon perunalastujen valmistuksessa hyödynnetään biokaasua, ja ne pakataan paperiseen pussiin, jonka voi kierrättää kartonkijätteen mukana. Kartanon herkusta voi siis nauttia hyvällä omallatunnolla.

Kartanon perunalastuja on nykyään seuraavissa mauissa: Tilli & Kermaviili, Original, Valkosipuli & Kermaviili, Merisuola & Balsamico ja Inkivääri.